Dues urpes que fan un ou

Ariadna Guiteras

Des que Ariadna Guiteras materna l’algoritme d’IG, li ensenya jocs de construcció de cabanyes per a nenis. Inspirada en aquests jocs, Dues urpes que fan un ou parteix d’una estructura modular que de vegades es converteix en refugi, d’altres vegades, en trampa.

Sobre aquesta estructura, que esdevé casa i cos alhora, s’hi troba un sostre i unes parets de tela que són un pedaç fet de peces de roba de segona mà. Un Frankenstein, un cos a trossos, cosit seguint patrons tradicionals de patchwork (que parteixen de la tècnica log cabin i que deriven fins a la improvisació) i que converteix les peces de roba, que anteriorment han protegit el cos en singular, en un abric col·lectiu fet de retalls en el qual coexisteixen la violència del tall amb l’amor del pedaç.

Acompanyant l’estructura hi trobem cinc collages que Guiteras ha fet en col·laboració amb la seva filla, Bruc. L’artista inicia aquests dibuixos amb una estructura central —una casa, una escala, un cercle— i Bruc dibuixa sobre aquesta base. Una vegada finalitzats els dibuixos, Bruc els talla com ella vol, i Guiteras els reconstrueix a partir dels buits, els colors o la tipologia de papers.